Smiley face

Τετάρτη 27 Αυγούστου 2014

Η περίφραξη και οι... δρόμοι της!

O τάφος που... "ζωντάνεψε" τη Μακεδονία! Ε, δεν είναι και λίγο αυτό. Στην περιοχή και στην... εποχή μας, κάτι ευοίωνο να... γίνεται, κάτι τόσο παλιό να εμπνεύει. Ο ταφικός τύμβος της Μεσολακκιάς τα κατάφερε μόνο με μια...  οσμή ένδοξου θανάτου. Θέριεψε όνειρα, κινητοποίησε δυνάμεις για... δάφνες, δημιούργησε ελπίδες.  


Ναι, το παρελθόν στα μάτια των... σύγχρονων, φαντάζει πιο φωτεινό, ακόμη και κάτω, πολύ βαθιά στη γη, δίπλα σε φέρετρα, σε σωρούς, σε λάφυρα, σε ό,τι άφησαν ανέγγικτο, άσπιλο, "αρχαιοκάπηλοι", νόμιμοι και... παράνομοι, ερασιτέχνες και επαγγελματίες. 

Μια περίφραξη, μια τούμπα, μερικοί εργάτες με αξίνες και κινητά στα χέρια, ειδικοί και ...ανειδίκευτοι  - μακριά ή κοντά στην ανασκαφή, με ή χωρίς κάμερες και μικρόφωνα - άνοιξαν διάπλατους ορίζοντες. Οξύμωρο, αλλά αληθινο. Μια περίφραξη να ανοίγει δρόμους, να... "απογειώνει", να  "καθαρίζει" τον αέρα!

Δεν πειράζει, ας μη βρεθεί... τίποτε, όπως προτιμούν ή περιμένουν ορισμένοι και κουρασμένοι. Δεν πειράζει, ας απογοητεύσουμε κι ας απογητευθουμε... πάλι με την εγκατάλειψη αρχαιολογικών χώρων ή με τις μικρότητες αιρετών και διορισμένων που διαγ(κ)ωνίζονται για το ποιος έδωσε περισσότερα χρήματα των... φορολογουμένων, σε επίμονες και επίπονες προσπάθειες, της ψυχής, άλλων.  

Ο τάφος... ζωντάνεψε την πατρίδα μου, την κεντρική Μακεδονία, το νομό Θεσσαλονίκης, το νομό Σερρών, τους δρόμους με τα παλιά γιοφύρια, τα παρατημένα χωράφια, τις πλατείες και τα καφενεία, τα αφηγήματα μικρών και μεγάλων, το επιχειρηματικό δαιμόνιο του Νεοέλληνα, τη ζήλεια των εχθρών, τις αφετηρίες για το καινούριο, την προοπτική. 

Έπαψε να είναι ταφικό μνημείο. Ειναι μνημείο βαθιάς... χαράς πως επειδή κάτι σπουδαίο έζησαν άλλοι σ´αυτό τον τόπο (όπου σήμερα κυριαρχούν "τάφοι" μιζέριας και παρακμής) μπορεί να το ζήσουμε κι εμείς. Γι αυτό μας ενδιαφέρει ή καλύτερα μας... συγκινεί. 

Ειναι ανασκαφή και στο... μέσα μας και θέλουμε να βγάλει  -να το ξεθάψουμε εμείς - κάτι σπουδαίο, κάτι που όλοι... παραχώσαμε μπροστά στα καθημερινά του φόβου, των φόρων, της ανάγκης, της έλλειψης, της μάταιης προσπάθειας. 

Και που ξέρεις, όταν... ονειρεύεσαι το καλύτερο, μπορεί να το ζήσεις και στην πραγματικότητα...

Κυριακή 24 Αυγούστου 2014

Αναμνηστικές... Αμφίπολης!








Πέμπτη 21 Αυγούστου 2014

Όχι στα πολιτικά υπογλώσσια



Πάνος Θεοδωρίδης | 21.08.2014 | 07:20
Όχι, το κακό δεν θα μας έρθει απο τους διαβασμένους.  Διότι παραμένουμε  αρκούντως μανιχαίοι και διχασμένοι, σήμερα με τον αστυφύλαξ, αύριο με τον χωροφύλαξ και ο καναπές να θερμαίνεται από σοφούς που φέρνουν ο καθένας ρεφενέ τις παραπομπές του για να ξεσκίσει τους συνομιλητές του.
 
Όχι, η συμφορά δεν έρχεται από τους αγράμματους και τους πεπεισμένους. Διότι σε εποχές φορομπηξίας και στατιστικής κουταμάρας, οι παραδοσιακές αξίες γίνονται ερείσματα θαυμαστά, οι παροιμίες και τα βαρετά ρητά οδηγούν στον μεγάλο Ύπνο του Συστήματος και ο καθένας μας επιστρέφει σε ηλικίες γλαυκής θύμησης παίζοντας τον ποθητό μπέμπαντα που «είναι η ελπίδα του Γένους»
 
Η συμφορά έρχεται απο την λαδωμένη συνείδηση, από την ψευδαίσθηση της προσωπικής σωτηρίας, από το μίσος και την απαξίωση. Έρχεται όταν καίγεται το σπίτι σου και εσύ έχεις σημαδέψει με κουκκίδες το ημερόλογιο, προσποιούμενος πως όλα βαίνουν θεσμικώς εντάξει και σύντομα θα επιστρέψουμε στα χρόνια που δέναν τα σκυλιά με τα λουκάνικα.
 
Σκυλιά ευχαριστημένα και χορτάτα νομίζουν πως ο λύκος είναι ένας κακιασμένος συγγενής τους που δικαιούται και αυτός το ΕΣΠΑ του.
 
Παράδειγμα: όταν η Αμφίπολη (lege Εννέα Οδοί προσώρας), τα εγκαίνια της ΔΕΘ, η σχέση τοπικής αυτοδιοίκησης με την ζητιανιά προς το κράτος, και το μαγαζάκι του κάθε βουλευτή, γίνονται τελετουργικές παφούκες στα κανάλια, στη Βουλή και στην διοίκηση των δρόμων, κάτι χαίνει, κάτι υστερεί, κάτι κρύβεται και κάτι χασκογελάει.
 
Η Θεσσαλονίκη έζησε έναν τραγικό προηγούμενον αιώνα. Πρόσφερε στο Μέγα Πανελλήνιον τα έμπεδα της Αντάντ, τον χορό των κατασκόπων, την πυρκαγιά της, έναν Φαρδή και έναν Γονατά να κανακεύουν τους χαλυβδόκρανους, την εξαφάνιση των Εβραίων, την διαρπαγή των περιουσιών τους, την ανταρτόπληκτη νοοτροπία, πολλά πολιτικά εγκληματα και την κυριαρχία των χωριστικών Ενώσεων Πολιτών.
 
Με δύο μνημεία για το ποντιακό στοιχείο στην Ερμού, δίπλα στο άγαλμα του Χρυσοστόμου Σμύρνης. Αυτό δεν είναι θρήνος γιά τις χαμένες πατρίδες. Είναι ο θρίαμβος της διχόνοιας σε ένα υπερθετικό τριεθνές.
 
Βιομηχανία, τέχνη, γκαλερί και εκδοτικοί οίκοι, δημόσιος χώρος και εμπόριο, δεκαπέντε ζώνες διακριτού εμπορίου απο το Ωραιόκαστρο στα συγκροτήματα μετά τον Φοίνικα, η Μητροπόλεως να εξαφανίζει την πλατεία Ελευθερίας και γενική πίκρα από την πολλή χαφιεδίαση και την τελεσίδικη ήττα των δυτικών συνοικιών, πέρασαν πενήντα χρόνια και ξαναφάνηκε η κατεστραμμένη αφετηρία.
 
Η πόλη έχει Διοικητήριο, όπως είχε Κυβερνείο και Στρατηγείο. Δεν έχει διοίκηση, δεν έχει αυτοδυναμία αποφάσεων.
 
Γι' αυτό και προτείνει στο Μέγα Πανελλήνιον να στραφεί προς αυτήν όταν φθινοπωριάζει, οπότε μετατρέπεται σε δήθεν ερωτική. Θα έρτει η κυβέρνηση, θα ακούσει εξαγγελίες η πίσημος μάζωξη, οι «αρχές» θα παρίστανται, απο ερωτευμένους τροτσκιστές έως νοσταλγούς του κύρους του Κισά Μπατζάκ.
 
Και άλλοτε με τον πύργο του ΟΤΕ, άλλοτε με τα κρατικά περίπτερα, άλλοτε με φεστιβάλ τραγουδιού, με Δημήτρια, άλλοτε με καινοφανείς πρωτοβουλίες (πού είναι άραγε το «Κρατικό Θέατρο Νοτίου Ελλάδος»;) μιά κυρίαρχη ομάδα της πόλης υποδέχεται ως υπόσπονδη, με αιτήματα και νοοτροπία ρηγάτου τους απεσταλμένους των ψαλιδόκωλων. Φέρτε μας απ΄αυτό, μην αδικείτε την περιφέρεια.
 
Η κυβερνητική πρωτεύουσα διαλύει στα εξ ων συνετέθη τον αθηναϊκό δημόσιο χώρο, το κέντρο γαμεί τους περιφερειακούς Δήμους και δεν θέλει να ξέρει τις τοπικές μαφίες του, η Αθήνα δε νοιάζεται και ορθώς για τη Θεσσαλονίκη, τους Γαργαλιάνους και τη Σκόπελο, η Θεσσαλονίκη πελεκάει την Χαλκιδική εκδικούμενη τα φιλέτα της, τα προάστιά της βαράνε το Γραδεμπόρι και το Γραδεμπόρι εκδικείται την χώρα με βαθείες γεωτρήσεις.
 
Κάθε προσπάθεια να γίνει το εμπόριο ο Μέγας Κληρονόμος της Πτωχομάνας, είναι καταδικασμένη σε φαλιμέντο. Ήρθαν Ρώσοι; Πήραν τον αφρό οι πτωχευμένοι ταξιδιωτικοί πράκτορες. Παίρναν ροδάκινα; Όχι πια: επιστροφή στην βαρβατίλα τη νοσηλευτικής διανομής.
 
Αν έχετε ένα δράμι μυαλό, ξεχάστε τον μαύρο Σεπτέμβριο κάθε χρονιάς στη Σαλονίκη. Αφήστε τους πολίτες να κυβερνηθούν απο τους νέους. Όσες μαλακίες και να κάνουνε, θα είναι μεγαλείο μπροστά σε ένα Βελλίδειο γεμάτο υποκριτές. Να ζητήσουν Έξπο, να φτιάξουν τοπόσημα, να ζητήσουν συγγνώμη από τους αποθαμένους του άλλου αιώνα, να φτιάξουν κατάσταση που επιθυμούν.
 
Σωστά  ο Μιχάλης Τριανταφυλλίδης δεν θέλει τον Τσίπρα στα εγκαίνια. Εντάξει, ο Σύριζα έπεισε πως μπορεί να προσομοιωθεί με τους «άλλους», πως διαθέτει το γονίδιο της μετάλλαξης και του χαμαιλέοντα. Δεν πειράζει - καλά κάνει.
 
Αλλά του απαγορεύεται να προσκομίσει τον πολιτικό δαλτωνισμό. Να «παίξει» με τα ροζ πούλια στο τάβλι αυτό.
 
Τι κι αν αντί Βελλίδειο πάει στο Μπιτ παζάρ ή σταθεί έξω απο το Ιλάν Μερμέρ στην Χορχόρ; Χιππισμοί και εναλλά της συμφοράς.
 
Στην αυλή του Διοικητηρίου να πάει, στο Παλατάκι και σε άλλα ερείπια της διστακτικης εξουσίας και να τάξει πως θα φτιάξει εκεί, ένα μουσείο πόλης και ένα μουσείο των τοπικών πολιτισμών, από τις ελίτ έως τους λουμπενιάρηδες.
 
Η πόλη δεν είναι Ντορέ και Λαδάδικα και Σαλαμίνα και Καραϊσίν. Στην Αθήνα, όταν εκλείπει ο Απότσος και το Ζώναρς, εκλείπουν και πάνε γι΄άλλα.
 
Ο Κανελλόπουλος δεν κατοικεί ανάμεσά μας, μήτε ο Θέμελης βλεπει μονάχος του μεσημεριάτικα σινεμά. Ο Ασλάνογλου έσβησε σαν καρικατούρα μιάς άσπλαγχνης πόλης και ο Χριστιανόπουλος δεν είναι παραμάγαζο του Καβάφη.
 
Η Ταυτότητά της αναμένεται. Θα την φτιάξουν οι αγέννητοι και οι αλλαντάλλα.
 
Επιτέλους.
 
Πριν τα εμπόρια, φέρτε στην πόλη την πολιτική σκέψη.

Τρίτη 19 Αυγούστου 2014

Ας αργήσουν στην Αμφίπολη...


 eurokinissi / ΤΥΜΒΟΣ ΑΜΦΙΠΟΛΗΣ
eurokinissi / ΤΥΜΒΟΣ ΑΜΦΙΠΟΛΗΣ

Της Μ. Καραπαναγιωτίδου / melkar4@yahoo.gr
«ΔΕΝ ΠΕΘΑΝΕ Ο ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΚΑΙ ΨΕΜΑ ΑΣ ΜΗ ΣΑΛΠΙΖΕΙ Η ΦΗΜΗ,ΤΕΤΟΙΕΣ ΜΟΡΦΕΣ ΑΝΙΚΗΤΕΣ ΟΥΤΕ Ο ΑΔΗΣ ΔΕΝ ΑΓΓΙΖΕΙ»*
Μίλησα με αρχαιολόγους, καθηγητές φιλοσοφικής και ιστορικούς. Δεν τολμούν να προβλέψουν τις μελλοντικές αποκαλύψεις των ανασκαφών της Αμφίπολης. Ακόμη κι ένας, που μου εξέφρασε … πιθανότητες να βρούμε τον Μ. Αλέξανδρο, σχεδόν τρομοκρατημένος μου τόνισε «Σε παρακαλώ Μελίνα, μην αναφερθεί το όνομά μου σε ό,τι γράψεις, σε παρακαλώ…»  Οι επιστήμονες, δεν ρισκάρουν το κύρος της επιστημονικής τους αυθεντίας ούτε με εκτιμήσεις, ούτε με προβλέψεις. Και καλά κάνουν, γιατί σύντομα, όπως είπε η επικεφαλής της αρχαιολογικής σκαπάνης, θα γνωρίζουμε.  Όμως εγώ δεν βιάζομαι, αντίθετα… παρακαλώ να καθυστερήσουν τα αποτελέσματα, για να διαρκέσει περισσότερο το όνειρο και ας αποδειχθεί ουτοπία…
Αντιγράφω από τον Κοϊντο Ρούφου – (εκδόσεις Ζαχαρόπουλος): «Ο Αλέξανδρος οργάνωσε εκστρατεία εναντίον των Οξυδρακών Μαλλών στην Ινδία. Επιχείρησε να την κυριεύσει με έφοδο μα βλέποντας έναν στρατιώτη με μια σκάλα να βαδίζει… νωθρά, την άρπαξε από τα χέρια του, τη στερέωσε στο τείχος και άρχισε να ανεβαίνει. Τον ακολούθησαν αμέσως  στρατιώτες. Ξαφνικά εκεί που κανείς δεν το περίμενε, η σκάλα έσπασε και βρέθηκε μόνος πάνω στο τείχος με τους υπασπιστές του! Ο Αλέξανδρος προτίμησε να πηδήξει μέσα στο κάστρο για να πεθάνει ένδοξα στη μάχη και όχι αμυνόμενος πάνω στο τείχος. Μαζί του πήδηξαν και οι υπασπιστές . Οι βάρβαροι χωρίς να χάσουν καιρό, όρμησαν και άρχισαν να τον χτυπάνε με βέλη και δόρατα. Ο Αλεξανδρος όμως πολεμώντας ως… λιοντάρι, πολλούς έστειλε στον Άδη και ανάμεσά τους τον Ινδό ηγεμόνα που πρώτος του επιτέθηκε. αμέσως μετά ένα βέλος διαπέρασε το σιδερένιο θώρακα του και τον λάβωσε αλλά παρ όλα αυτά,  συνέχισε να πολεμάει με μεγάλη γενναιότητα και μόνο όταν έχασε αρκετό αίμα σωριάστηκε! Έξω από το τείχος επικρατούσε  σύγχυση. Οι στρατιώτες είδαν το Βασιλιά να πηδάει μέσα στην πόλη, με ελάχιστους σωματοφύλακες και πίστεψαν πώς ο θάνατός του ήταν αναπόφευκτος και το χειρότερο, δεν μπορούσαν να του προσφέρουν καμιά βοήθεια και έτσι σκληρή μάχη άρχισε γύρω από το σώμα του Βασιλιά τον οποίο όλοι θεωρούσαν νεκρό. Οι εχθροί δεν άντεξαν τη σαρωτική νίκη των Μακεδόνων και οι πολεμιστές του Αλέξανδρου κατάφεραν να πάρουν τον  βασιλιά τους και να τον μεταφέρουν πάνω σε μια ασπίδα στη σκηνή του». Τις επόμενες ημέρες ο Αλέξανδρος ανάρρωσε και παρόλο που δεν ήταν εντελώς καλά, εμφανίστηκε όρθιος για να ενθαρρύνει τους στρατιώτες. Γιατί καθένας από αυτούς πολεμούσε για την αγάπη που είχε στον ηγέτη του, έναν ηγέτη παράδειγμα για τους υπηκόους του, τους υπασπιστές του, τους συμπολεμιστές του,  έναν βασιλιά που κουβαλούσε και ανέβαινε πρώτος σκάλες…
Αν λοιπόν στην Αμφίπολη είναι ο τάφος του Αλέξανδρου και το μαρμάρινο λιοντάρι – που στέκει τόσους αιώνες στο σιωπηλό βρυχηθμό του – στόλιζε τον τύμβο του, αν ξεδιπλωθεί ξανά το μεγαλείο της μεγαλύτερης αυτοκρατορίας όλων των εποχών, η ανθρωπότητα θα γονατίσει στη μνήμη του και το παγκόσμιο ενδιαφέρον θα στραφεί στη δόξα του Ελληνικού Μακεδονικού πολιτισμού,  στη δόξα της πατρίδας μου. Κι εγώ θέλω, ως ταπεινή προσκυνήτρια να περπατήσω… ξυπόλητη – όπως ξυπόλητη είναι η σύγχρονη Ελλάδα  – στα Σερραϊκά χώματα, μαζί με χιλιάδες άλλους.  Ναι, θέλω να μη βιαστούν στην Αμφίπολη και να κρατήσουν ζωντανή την ελπίδα για κάτι μεγάλο και φωτεινό…
Παραφράζοντας τον τίτλο του βιβλίου της Μ. Ρενώ για τον Αλέξανδρο  «Φωτιά από τον ουρανό», ναι, θέλω να νιώσουμε… φωτιά από τα χώματα της Αμφίπολης ή γιατί όχι «ΔΕΝ ΠΕΘΑΝΕ Ο ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΚΑΙ ΨΕΜΑ ΑΣ ΜΗ ΣΑΛΠΙΖΕΙ Η ΦΗΜΗ (ΤΙ ΤΟΣΟ ΑΛΗΘΙΝΟΣ ΚΙ ΑΝ ΒΓΗΚΕ Ο ΦΟΙΒΟΣ) ΤΕΤΟΙΕΣ ΜΟΡΦΕΣ ΑΝΙΚΗΤΕΣ ΟΥΤΕ Ο ΑΔΗΣ ΔΕΝ ΑΓΓΙΖΕΙ»  Παρμενίων ο Μακεδών ( 30 μ.χ. – μετάφραση Σίμος Μενάρδος) @karapanagiotidu
amfipoli

Παρασκευή 15 Αυγούστου 2014

Η ΑΜΦΙΠΟΛΗ και τα ...παραμύθια!

Της Άννας Παναγιωταρέα*
Ειμαι πολυ απασχολημένη και δεν βρίσκω χρόνο για να γράψω στην σελίδα μου, αλλά διαβάζοντας τα ΤΕΡΑΤΑ που γράφονται για τον Τύμβο Καστά και το ταφικό μνημείο που βρέθηκε εντός του μαρμαρόγλυφου περιβόλου, θέλω τουλάχιστον εσείς που με διαβαζετε να ξέρετε την πραγματικότητα:

1. Δεν υπάρχει καμία μικροκάμερα στον τάφο και το ΒΗΜΑ στο κυριακάτικο φύλλο βρίθει ανακριβειών.
2.Δεν ξέρει κανείς ΠΟΙΟΣ είναι θαμμένος μέσα στον τάφο. Θα το μάθουμε μόλις ανοίξει η θύρα.
2. Δεν μπορεί να είναι ο Αλέξανδρος, που δεν είχε σχέση με την Αμφίπολη.
3. Δεν μπορεί να είναι η Ολυμπιάδα που οι πηγές αναφέρουν ότι ο Κάσσανδρος την δολοφόνησε δια λιθοβολισμου και την άφησε άταφη!
4.Δεν μπορεί να είναι η Ρωξάνη γιατί δεν θα έβαζαν ποτέ πάνω στον τάφο γυναίκας λιοντάρι 5,20 μέτρων. Ούτε θα το έκαναν για τον 13χρονο μικρό Αλέξανδρο. Και τους δυο τους δολοφόνησε ο Κάσσανδρος.
5. Τι δείχνουν τα στοιχεία: Ο περίβολος -τέλειος κύκλος των 497 μέτρων με θασσίτικο μάρμαρο, οι δύο ολόγλυφες σφίγγες-ακέφαλες- με φτερά ανάγλυφα στο σώμα τους,τα 17 σκαλοπάτια που οδηγούν στην είσοδο του τάφου, οι δυο πλευρές της εισόδου, που επαναλαμβάνουν σε στούκο το μοτίβο των ένθετων μαραμάρων του περιβόλου, το πλάτος τους των 4,5 μέτρων και το μέγεθος του τάφου; Οτι ο νεκρός ή οι νεκροί που είναι θαμμένοι έχουν τιμηθεί πολύ από τους Αμφιπολίτες. Το ποιός ή ποιοί είναι θα το μάθουμε σε 12-15 μέρες που θα μπορεί να ανοίξει η θύρα και η κ. Κ.Περιστέρη με την ομάδα της θα εκτιμησει τα ευρήματα.

Τί γίνεται τωρα;
1. Αποσύρονται οι όγκοι της άμμου-ποταμίσια και κοσκινισμένη- που συγκροτούσε τον τύμβο σε ύψος 33 μέτρων και επί της κορυφής του ήταν το γνωστό λιοντάρι της Αμφίπολης.
2. Μπαίνουν ικριώματα ώστε μα ασφάλεια-τόσο για τους εργάτες όσο και για το μνημείο- να βγούν μία- μία οι πέτρες που αποτελούν το σφράγισμα του τάφου. Είναι από πωρόλιθο και χρειάζεται πολύ μεγάλη προσοχή να μη διαλυθούν. Ηδη έχουν κακοπάθει από την υγρασία.
3. Μπήκαν ξύλινα μπουντρέλια για να στηριχτεί αυτός ο τοίχος και να μη καταρρεύσει καθώς θα αποσύρονται οι πέτρες που τον αποτελούν και αλλάζει το κέντρο βάρους.
4. Μηχανικοί και αρχιτέκτονες επιβλέπουν το έργο της -ας πούμε- "καθαίρεσης", καθως οι πέτρεςθα δένονται μία μία με ιμάντες.
5. Υπολογίζεται ότι θα έχει καθαιρεθεί ο τοίχος-σφράγισμα του τάφου ως την άλλη Παρασκευή, εφόσο όλα πάνε καλά.
6. Τι θα δούμε, οταν καθαιρεθεί ο τοίχος;Την πρόσοψη του μνημείου και όλοι ελπίζουμε να έχει τοιχογραφία που να βοηθήσει στην ταυτοποίηση του νεκρού ή των νεκρών.
7. Αφού αποσυρθούν τα χώματα από την πρόσοψη και αφαιρεθούν κι εκείνα που φαίνονται πίσω από τις σφίγγες, θα αποφασίσουν οι ανασκαφείς τα επόμενα βήματα.
Μακάρι ο τάφος να ασύλλητος αλλά και συλλημμένος να είναι, μακάρι να έχει επιγραφές ή άλλα στοιχεία για τον ένοικο ή τους ενοίκους του. Πιο πολύ όμως και από χρυσό αξίζει το ίδιο το ταφικό μνημείο πού είναι μοναδικό για τα ως τώρα δεδομένα των μακεδονικών τάφων. ΑΥΤΗ είναι ΟΛΗ η αλήθεια .

Και όποιος διαβασε προσεκτικά τις δηλώσεις Αντώνη Σαμαρά δεν χρειάζεται να κάνει καμία εικασία. Είπε ό,τι πραγματικά ήταν γνωστό ως την Τρίτη το μεσημέρι. Πριν του βοτσαλωτού -μαυρόασπρου με ρόμβους- μετά από το τελευταίο σκαλί ως την είσοδο του τάφου, που αποκαλύφθηκε εχθές.


Καλή Παναγιά, αύριο! 

* πηγή από το  fb

H μαρτυρία ενός Αμφιπολίτη...


Toυ Δημήτρη Γαρούφαπ. Προέδρου του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης 
Καλησπέρα από Αμφίπολη.. Ως Αμφιπολίτης την καταγωγή βρέθηκα μερικές μέρες για ξεκούραση εδώ.. Η Αμφίπολη ζει μαγευτικές μέρες με τους κατοίκους της περιοχής να αγωνιούν για το τι θα βρεθεί στο ταφικό μνημείο στην τοποθεσία "Καστά".. Μάλιστα κάποια βράδια ο αρχιτέκτονας Λεφαντζής μιλούσε στους νέους του χωριού -έξω από το αρχαιολογικό Μουσείο- για την ιστορία και τα μνημεία της περιοχής από τα μεσάνυχτα μέχρι σχεδόν τα ξημερώματα... μαγευτικές μέρες και νύχτες με την γνωστή δροσιά και το αεράκι της Αμφίπολης που βρίσκεται σε λόφο 2,5 χιλ.από τη Θάλασσα...
Κατά τα άλλα τα έχουμε πει σε ανύπτοπτο χρόνο και η αρχαιολογική σκαπάνη επιβεβαιώνει και τη λαϊκή παράδοση της περιοχής που έλεγε ότι στον συγκεκριμένο λόφο είναι θαμένος κάποιος "τρανός" από βασιλική οικογένεια..Μάλιστα τον Ιούλιο του 2013 είχα δημοσιεύσειο σχετικό κείμενο στον ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟ μέ τίτλο "η αλήθεια του μύθου"..
Τα ΜΜΕ δεν γνωρίζουν την περιοχή και εν μέρει παραπληροφορούν κι΄έτσι άκουσα σε κανάλι ότι ο τάφος απέχει από το λιοντάρι της Αμφίπολης 10 χιλ.ενώ η απόσταση δεν είναι πάνω από 2 χιλ...κι΄επίσης διάβασα σε παραπολιτικές στήλες για δήθεν δηλώσεις του πρωθυπουργού η του υπουργού Πολιτισμού σε κατοίκους "κάνετε υπομονή" κλπ.ενώ ο πρωθυπουργός σταμάτησε μόνο για 4-5 λεπτά σε καφενείο που υπήρχαν 5-6 άτομα(ήταν απρόσμενη η επίσκεψη) και δεν μίλησε με κανέναν δημοσιογράφο η κάτοικο της περιοχής... Δεν συνάντησε τους δημοσιογράφους και απλά τον συνόδευε στο μνημείο μια κάμερα της ΝΕΡΙΤ και η δήλωση μοιράστηκε μετά.. 

Πολύ θετική η επίσκεψη του πρωθυπουργού που ξέρει την περιοχή (την είχε επισκεφθεί και τον Απρίλιο του 2009 ως υπουργός Πολιτισμού και ήμουν στην υτοδοχή τότε ως πρόεδρος του ΚΘΒΕ) αλλά πρέπει να συνοδευθεί με απόφαση χρηματοδότησης των ανασκαφών και για το ταφικό μνημείο αλλά και για αποκάλυψη του αρχαίου θεάτρου που έχει εντοπιστεί (δίπλα στο αρχαίο γυμναστήριο) και σίγουρα δηλώνει ότι κάτι πολύ σπουδαίο πρέπει να περιμένουμε..άλλωστε το μέγεθος του περιβόλου του μνημείου και τα μέχρι σδτιγμής ευρήματα προδιαθέτουν για σημαντική αποκάλυψη...
Τέλος ενημερωτικά αναφέρω ότι η Αμφίπολη έχει ένα αξιόλογο αρχαιολογικό Μουσείο που δείχνει παραστατικά μέσω των εκθεμάτων την ιστορία της περιοχής από τους προϊστορικούς χρόνους μέχρι την απελευθέρωση...αλλά και αξιόλογο αρχαιολογικό χώρο..που αξίζει να τον επισκεφθείτε...

Τετάρτη 13 Αυγούστου 2014

Θαλασσινός λαός χωρίς... βάρκες


Η ανεργία σπάει ρεκόρ! Κυρίως γιατί οι πολιτικές που εφαρμόζονται είναι άτολμες, λανθασμένες και... ζημιογόνες! Δεν θα επικαλεστώ τα παραδείγματα με τα τέλη κυκλοφορίας, το πετρέλαιο θέρμανσης και τον πρόσφατο ΕΝΦΙΑ, με τα οποία οι… φωστήρες των υπουργείων κατάφεραν να... βασανίσουν τους φορολογουμένους και ταυτόχρονα να μειώσουν τα έσοδα του κράτους. Θα επιμείνω όμως, για δεύτερο καλοκαίρι, στην απόφαση επιβολής φόρου πολυτελείας στα σκάφη αναψυχής, επειδή αποδεικνύεται οτι είμαστε φορτωμένοι συμπλέγματα, και ταξικό μίσος. Μα με τόσους μεγιστάνες που κόβουν βόλτες στο Αιγαίο και αράζουν στη Μύκονο, ακόμη δεν κατάλαβαν ότι:

*αυτή η χώρα έχει - σε μήκος ακτογραμμών - περισσότερα μίλια από την Αφρική.
*τις προηγούμενες δεκαετίες είχαμε ναυπηγική βιομηχανία που παρήγαγε μερικά από τα καλύτερα σκάφη στον κόσμο. 
*είμαστε λαός... 3000 χρόνια ναυτικός (!) με παγκόσμια ηγεμονική παρουσία. 
*σε ένα ναυτικό λαό, είναι ανοησία να επιβάλεις φόρο πολυτελείας στα σκάφη! 
*τα διάσπαρτα νησιά μας είναι πηγή πλούτου. 
*κάθε Ελληνική οικογένεια έπρεπε να έχει το σκάφος της. Με φορολογικές απαλλαγές, για να δουλέψουν τα ντόπια ναυπηγεία και να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας. 
*έπρεπε να είχαμε δεκαπλάσιες σε αριθμό μαρίνες και δεκάδες χιλιάδες περισσότερους καπετάνιους σκίπερ και ναύτες σε σκάφη που θα προσέφεραν κρουαζιέρες σε έναν παγκοσμίου φήμης προορισμό. 
*είμαστε η μοναδική χώρα στη Μεσόγειο που δεν έχει λιμάνι για πλούσιους όπως το Μόντε Κάρλο, η Ριβιέρα κτλ. 
*η Σαντορίνη ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΜΑΡΙΝΑ! 
*αυτός που... "έχασε" το CD της Λαγκάρτ, όταν ήταν υπουργός οικονομικών επέβαλε φόρο πολυτελείας στα σκάφη και κατέστρεψε το γιώτιγκ, με αποτέλεσμα να βρεθούν 6000 ναυτικοί στη... στεριά να αλλάξουν λιμάνια... 20000 σκάφη και να μηδενιστούν τα έσοδα του κράτους...

Πως να εξηγήσεις σε γραφειοκράτες ότι εάν αφήσουν να αναπνεύσει η ιδιωτική κρουαζιέρα μπορεί το ΑΕΠ της χώρας να ανέβει μέχρι και... 7%; Που να βρεις «γνώση»  απαλλαγμένη από αγκυλώσεις για να πείσεις, ότι ο εγχώριος ναυτικός τουρισμός και η κρουαζιέρα δεν είναι πεδίο για να πάρουν την ταξική τους εκδίκηση, αλλά μπορεί να δώσει αναπτυξιακή προοπτική; Ποιος θα βοηθήσει την καινοτομία, όταν δεν υπάρχει καν επιτελείο με μάνατζερ στο υπουργείο οικονομικών να κατεβάζει ιδέες και επιθετικά επιχειρηματικά πλάνα; 

Ως πότε  - με νοοτροπία λογιστών - θα... προσθέτουν μόνο φόρους και θα... πνίγουν την οικονομία και μαζί με αυτήν και εμας;  @karapanagiotidu

Μικρά και μεγάλα...



Των... Βορείων προαστίων Νο 9

*Στα εγκαίνια της ΔΕΘ ο πρωθυπουργός θα ανακοινώσει τη μείωση του φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης και την αύξηση των δόσεων για την καταβολή των ληξιπρόθεσμων ασφαλιστικών και φορολογικών εισφορών. Η κυβέρνηση διατηρεί την άποψη - αν πιστέψουμε τις διαρροές - να παραμείνει ο ΦΠΑ στην εστίαση στο 13% ενώ στις φορορελαφρύνσεις υπολογίζονται και οι ριζικές αλλαγές στον ΕΝΦΙΑ... Δηλαδή, μπορεί και να έχουμε μια τελετή εγκαινίων ΔΕΘ από τα...παλιά! Με εξαγγελίες και υποσχέσεις. Επίσης, στο πλαίσιο της φετινής διοργάνωσης θα υπάρξει και φεστιβάλ σοκολάτας, οπότε, είναι σίγουρο οτι θα... γλυκαθούμε!

*Καλαφάτης, Κεδίκογλου και Παπαμιμίκος σε παραλιακό μπαράκι της Χαλκιδικής! Τη συνάντηση με ... μαγιό κατέγραφαν, μάλλον, άλλοι κομματικοί παράγοντες  που έσπευσαν να δημοσιοποιήσουν με (φωτο)αναρτήσεις τους, το...  γεγονός! Που δηλαδή, να είχαν όλοι, ξανθιές και ωραίες υπάρξεις δίπλα τους, όπως ο πρώην κυβερνητικός εκπρόσωπος... 

*SMS: Ο γιος κυβερνητικού παράγοντα, φίλου του πρωθυπουργού, εθεάθη με την κόρη του μεγαλουπουργού του ΠΑΣΟΚ... Λέτε, οι συγκυβερνήσεις, να φέρουν κι άλλους... "γάμους"! Με το καλό, γερά να είναι τα παιδιά και τα... συμπεθέρια.

*Τις αγορεύσεις των συνηγόρων του, έδωσε στη δημοσιότητα μέσα απο το προσωπικό του blog ο Β. Παπαγεωργόπουλος. Ο επί 12 χρόνια δήμαρχος Θεσσαλονίκης, αναφέρει χαρακτηριστικά: «Γράφω για να έχει ο ιστορικός του μέλλοντος όλα τα απαραίτητα στοιχεία της περιπέτειας μου, όταν καταγράψει την σύγχρονη ιστορία της πόλης μας. Γράφω διότι κάποιος πρέπει να εξηγήσει πως είναι δυνατόν ύστερα από εξάμηνη εξαντλητική διαδικασία, δύο από τους πέντε Εφέτες του Δικαστηρίου να κρίνουν ότι είμαι ΠΑΝΤΕΛΩΣ ΑΘΩΟΣ και οι άλλοι τρεις να μην έχουν ΚΑΜΙΑ ΑΜΦΙΒΟΛΙΑ για το αντίθετο..."

*Nέο ρόλο, ακόμη πιο ενισχυμένο θα αναλάβει από τη νέα θητεια του κυρ Γιάννη, ο Χασδάι Καπόν! Το... δεξί χέρι του δημάρχου, θα μετεξελιχθεί σε υπερδήμαρχος και αντικαταστάτης του Μπουτάρη, σε περίπτωση που χρειασθεί! Τα "όργανα θα αρχίσουν" (βλ... αντιδράσεις των υπολοίπων) από τις 28 Αυγούστου, με τους νέους... όρκους των εκλεγμένων, παλιών και νέων. Οι τόνοι θα ανέβουν κατακόρυφα, αφού στο παιχνίδι έχει μπει και ο Σταύρος Καλαφάτης, με δικούς του παίκτες, οι οποίοι  - αν μη τι άλλο - θα συνδράμουν να εκτοξευθεί στην πρώτη θέση του ψηφοδελτίου της Α´Θεσσαλονίκης, στις επόμενες εθνικές εκλογές. Αυτό σημαίνει σκληρή αντιπολίτευση και σκληρές αντιπαραθέσεις...

*Ο πρώτος σε σταυρούς δημοτικός σύμβουλος του Καλαφάτη, θα είναι ο νέος εσωκομματικός αντίπαλος (και) του... Καλαφάτη; Ο λόγος για τον Δημήτρη Κούβελα, μάχιμο δικηγόρο και γιο του τέως υπερυπουργού και δημάρχου Σωτήρη Κούβελα. Ο χρόνος θα δείξει, αν θα προτιμήσει να κάτσει επί 5 χρονια μόνο στα έδρανα του δημοτικού συμβουλίου για να προετοιμάσει την κάθοδο του στις επόμενες δημοτικές εκλογές, ίσως και ως υποψήφιος δήμαρχος ή θα διεκδικήσει και την εμπιστοσύνη των ψηφοφόρων της Α´Θεσσαλονίκης με τη ΝΔ προκειμένου να ενισχύσει την πρώτη του επιλογή...

*Δυσοσμία δυτικά και κεντρικά της πόλης! Η αιτία ΠΑΛΙ, τα παλιά και "νεκρά"  βυρσοδεψεία στο λιμάνι! Κύριοι υπεύθυνοι (ΟΛΘ, ΕΥΑΘ, ΔΗΜΟΣ, ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ) η χαβούζα αυτή, στην... τουριστική Θεσσαλονίκη δεν σας ανησυχεί ή έστω δεν σας προβληματίζει λιγουλάκι;

*Γιαβάς-γιαβάς... Στη συνάντηση του γενικού προξένου της Τουρκίας στη Θεσσαλονίκη, Τουγρούλ Μπιλτεκίν και του υπουργού Μακεδονίας Θράκης Γιώργου Ορφανού τέθηκαν  τα επενδυτικά σχέδια που έχουν Τούρκοι επιχειρηματίες για την Ελλάδα και ειδικότερα για Λάρισα και πάνω...(βλ φωτο) Στο θέμα του τουρισμού, συζητήθηκε το ζήτημα της απλοποίησης έκδοσης ταξιδιωτικής βίζας, όπως και της κατάργησής της σε ορισμένες περιοχές. Ο τούρκος διπλωμάτης  είπε οτι το 2013 επισκέφτηκαν τα ελληνικά νησιά, ένα εκατομμύριο συμπατριώτες του και "συζητήσαμε με τον υπουργό, πώς μπορεί να επισκεφτεί ανάλογος αριθμός και τη Βόρεια Ελλάδα" Υπάρχει δε, τουρκικό επενδυτικό  ενδιαφέρον για την αεροπορική σύνδεση της Θεσσαλονίκης με τη Σμύρνη - όπως επιβεβαίωσε ο Τ. Μπιλτεκίν - διότι μόλις την περασμένη εβδομάδα επισκέφθηκαν το δήμο Μπουτάρη... 10.000 Τούρκοι! 


Απίστευτο: Το ένα και μοναδικό πλοίο των ακτοπλοϊκών μας συνδέσων με νησιά του βορείου Αιγαίου, καθυστέρησε... 10 ώρες! (βλ φωτο Σάββα Αυγητίδη) Να θυμίσουμε οτι για την υπόθεση της έλλειψης καυσίμων της επιδοτούμενης γραμμής έχει παρέμβει ο εισαγγελέας... @karapanagiotidu


Η φωτο της εβδομάδας στη... Χαλκιδική! 
Έξω από beach bar στη Σάνη Κασσάνδρας, τα αυτοκίνητα στην... εξοχή! (photo Σάββας Αυγητίδης)



Τρίτη 12 Αυγούστου 2014

Τι θα συμβεί στα ΜΜΕ...


Τι θα συμβεί στα Μέσα και στη διαφήμιση

Mια αρχική ομολογία, προσωπικού χαρακτήρα. Δίστασα να γράψω αυτό το σημείωμα, επειδή στη θεσμική ρύθμιση και επαναρρύθμιση του καθεστώτος των Μέσων Ενημέρωσης -που δια θερινής τροπολογίας πήρε μέσα σε βολικά εκκωφαντική σιωπή μια νέα μορφή, μετά τον Νόμο Βενιζέλου και τον Νόμο Ρουσόπουλου: όλα έχουν ένα όνομα σ' αυτόν τον τόπο, ποιος όμως θαρρεί ότι θα μιλούμε τώρα για Νόμο Σταμάτη ή Νόμο Βούλτεψη;- συνέβη να έχω διαδραματίσει έναν κάποιο ρόλο. Όμως η συνεχιζόμενη γύρω από το θέμα σιωπή επί της ουσίας (μέσα σε αρκετή συνθηματολογία, αυτό: όμως η ακατεύθυντη φλυαρία λειτουργεί τελικά ως η καλύτερη παρασιώπηση), με παρακίνησε να βάλω στο χαρτί, ή μάλλον στην οθόνη, τις σκέψεις που ακολουθούν.
Έπαιξε, πάντως, ρόλο και μια άλλη σκέψη: ούτως ή άλλως, όπως έδειξε η εμπειρία και του Νόμου Βενιζέλου -που «οδήγησε» τις σχέσεις κράτους-Μέσων-διαφημιστικού κυκλώματος στα χρόνια Σημίτη, μην ξεχνιόμαστε- αλλά και του Νόμου Ρουσόπουλου -που έκανε το ίδιο με τις σχέσεις επί Κ. Καραμανλή/νταβατζήδων-, το θεσμικό οικοδόμημα, οι νόμοι και οι γραφές, λίγη σχέση έχoυν με την πράξη. Εκεί, στην πράξη και τις πρακτικές των πρωταγωνιστών παίζεται η ουσία - ενώ, θεατής, ο κόσμος νομίζει (αν, δηλαδή, το νομίζει πια...) ότι τα ψηφιζόμενα κάθε φορά εφαρμόζονται. Δεν είναι αστικός μύθος, ότι ενώ ακόμη ο Νόμος Βενιζέλου γραφόταν ο πρωτεϊκός Ευάγγελος Βενιζέλος καθησύχασε τον Κίτσο Τεγόπουλο ότι υπήρχαν/θα υπήρχαν πάντα τρόποι «λειτουργικής εφαρμογής» των διατάξεών του. Ενώ όλοι θυμούνται πώς το αγέρωχο ύφος των ρυθμίσεων του «βασικού μετόχου» έδωσε τη θέση του στην πιο γλυκιά και χαρωπή διαπλοκή με τα Μέσα, παρόλους τους λεονταρισμούς Μπαϊρακτάρη. Να δούμε, λοιπόν, η τωρινή ρύθμιση πώς θα εφαρμοστεί. Όχι τι λέει και τι παριστάνει...
Πάμε όμως στον πυρήνα των πραγμάτων: όταν ψηφίστηκε ο Νόμος Βενιζέλου, κυρίως δε το διαβόητο άρθρο 12, που «πήγε να βάλει τάξη στον χώρο της διαφήμισης», είχε διαμορφωθεί μια κατάσταση αγριωπού/άνισου ανταγωνισμού των Μέσων δια του διαφημιστικού κυκλώματος της (τότε ακόμη φρέσκιας) ιδιωτικής τηλεόρασης. Που σάρωνε το τοπίο με τις πρακτικές τιμολόγησης, επιστροφών, «επιβραβεύσεων» οι οποίες είχαν τραυματίσει την οικονομικότητα των παραδοσιακών Μέσων, του Τύπου, αλλά και είχαν προκαλέσει τριβές μεταξύ των ίδιων των τηλεοπτικών. Μέσα όπως το MEGA δεν μπορούσαν να ανταγωνιστούν πρακτικές άλλων, ενώ συνολικά ο Τύπος πιεζόταν από τον δωρεάν χρόνο που έδιναν σε πακέτα τα κανάλια. Ας θυμηθεί κανείς ότι, τότε, υπήρχε 30% φόρος επί της αξίας της τηλεοπτικής διαφήμισης. Μαζί και με το διαβόητο αγγελιόσημο -για το οποίο επίσης κάποτε θα 'πρεπε να γράψει κανείς λίγο ειλικρινέστερα: είναι εξαιρετικά ρηχό το «πληρώνει ο κοσμάκης για την ασφάλιση των δημοσιογράφων και την εισφοροδιαφυγή των καναλαρχών/μεγαλοεκδοτών», αλλά ποιος κάνει τον κόπο να εξηγήσει;...- υπήρχε μια θερμή μάζα χρήματος που τιμολογούνταν μεν από τα Μέσα προς τους διαφημιζόμενους/τις εταιρείες, εισπραττόταν λίγο-πολύ αλλά δεν αποδιδόταν ομοιόμορφα απ' όλους.
Βεβαίως, προβλέπονταν κυρώσεις -συχνά δρακόντιες, ποινικές- για όσους δεν απέδιδαν τον φόρο τηλεόρασης στο δημόσιο ή το αγγελιόσημο στα Ταμεία: όμως «η πολιτική ισχύς των Μέσων» εξασφάλιζε ότι αυτή η ιστορία της παρακράτησης φόρου και αγγελιόσημου είχε γίνει φάρσα. Κακόγουστη, στρεβλωτική φάρσα. Ήδη, ρόλο έπαιξαν τα Media shops, δηλαδή συσσωματώσεις συμφερόντων των βασικών διαφημιστών, που σαλάγαγαν τη διαφήμιση καταλλήλως.
Πρώτη πράξη
Τι έκανε λοιπόν, ο Νόμος Βενιζέλου; Τυπικά τουλάχιστον, μερίμνησε ώστε η καταβολή/είσπραξη του φόρου διαφήμισης και του αγγελιόσημου να βαρύνει τον διαφημιζόμενο, τις εταιρείες δηλαδή, και τους διαμεσολαβούντες διαφημιστές. Οι οποίοι (μέσα από το παιχνίδι των εκπτώσεων κλίμακας, των «επιστροφών» κ.ο.κ, αυτά ούτως ή άλλως οδηγούσαν εν πολλοίς το παιχνίδι) είχαν μεν την οικονομική δύναμη, όχι όμως και την πολιτική. Οι κυρώσεις που προβλέφθηκαν απειλούσαν πλέον -φορολογικά: οι ποινικές κυρώσεις στην Ελλάδα ουδέποτε απέδωσαν, διακηρύσσονταν (τουλάχιστον μέχρι την έλευση της τρόικας) ώστε να ρίχνεται στάχτη στα μάτια του κόσμου- τα λογιστικά βιβλία των διαφημιστών και των διαφημιζομένων. Κι αν ακόμη κάποιοι δικοί μας θα 'παιρναν το ρίσκο, μεγάλες διεθνείς εταιρείες δύσκολα θα έμπλεκαν - τουλάχιστον αυτό νομιζόταν (χώρια που υπήρχε και το Foreign Corrupt Practices Act των Αμερικάνων, πολύ ζόρικη υπόθεση για όσες πολυεθνικές «έβλεπαν» Αμερική). Απο δίπλα, υπήρχαν και διατάξεις που επεδίωκαν να δίνουν μια εικόνα περιορισμού των συγκεντρώσεων Μέσων - όμως τίποτε που να συγκρίνεται με την ομοβροντία του Νόμου Ρουσόπουλου.
Ψηφίστηκε λοιπόν ο Νόμος Βενιζέλου με όλο το σωστό μιντιακό ταρατατζούμ της εποχής του εκσυγχρονισμού. Και ύστερα...
... Ύστερα ακολούθησε εκείνο που αρχικά υπαινιχθήκαμε. Σε πρώτη φάση η διαρροή/καθυστέρηση πόρων από τον φόρο τηλεόρασης και το αγγελιόσημο συγκρατήθηκε -αρχικά, μάλιστα, διόρθωσε αισθητά η οικονομική ισορροπία των Ασφαλιστικών Ταμείων- όμως το «οπλο χρήματος» εγκαταστάθηκε ισχυρότερα στα χέρια μιας μερίδας του διαφημιστικού κόσμου. Καθώς συνέπεσε αυτό με την εποχή της χρηματιστηριακής απογείωσης, αλλά και (πώς να το πούμε ευγενικά;) της πληθωρικής γεύσης μαύρου χρήματος στον πολιτικό κόσμο, στη διεκδίκηση της εξουσίας από το κομματικό σύστημα χειροτέρεψε αντί να εξυγιάνει τα φαινόμενα εξάρτησης. Εδώ, προσοχή! Μην σκέφτεται κανείς μόνον με βάση το τριγωνικό σχήμα Μέσα-Διαφήμιση-Εξουσία: σε καθένα πόλο απ' αυτούς υπάρχουν άνθρωποι, συγκεκριμένα άτομα, υψηλά στελέχη, διαμεσολαβούντες - συνεπώς σπίτια που «πρέπει» να αποκτηθούν σε Ψυχικό/Φιλοθέη ή Εκάλη/Καβούρι, δίδακτρα παιδιών σε Κολλέγιο ή St. Catherine's, μεταπτυχιακά σε LSE ή Harvard, άντε και κανένα πλεούμενο ή εξοχικό στο Νησί των Ανέμων...
Πράξη δεύτερη
Αυτήν την κατάσταση πήγε να διορθώσει -τρομάρα του!- και στα δύο επίπεδα, δηλαδή και της συγκέντρωσης των Μέσων και της λειτουργίας της διαφημιστικής αγοράς, ο Νόμος Ρουσόπουλου. (Η οποία αγορά, εν τω μεταξύ, είχε παχυνθεί και δια της κρατικής διαφήμισης, των διαφόρων ΕΣΠΑ και κοινωνικών μηνυμάτων και εκστρατειών ευαισθητοποίησης, με ιδιαίτερη ζωηράδα στις προεκλογικές περιόδους - και ήταν εξόχως συναρπαστικές οι προεκλογικές περίοδοι τότε, με διεκδίκηση της «πυκνής» εξουσίας την εποχή των Μεγάλων Εργων, των Ολυμπιακών, της πορείας προς την ευρωζώνη και της τραπεζικής απογείωσης, πολύ συναρπαστικά αλλά και πρακτικά πράγματα συνάμα). Η εποχή Ρουσόπουλου, με την θεσμολαγνεία του «βασικού μετόχου», πήγε να ρυθμίσει -σωστότερα να δώσει την εντύπωση, την εικόνα, ότι πάει να ρυθμίσει- τις σχέσεις ισχύος στα Μέσα, χτίζοντας χάρτινους πύργους εναντίον της συγκέντρωσης επιχειρήσεων. Ήταν η ίδια τάση που επικρατούσε -και συνεχίζεται- εις τας Ευρώπας, μόνον που στην καθ' ημάς Ανατολή η ρύθμιση επιχειρήθηκε με τον νομικά πιο άγαρμπο τρόπο (γι αυτό και κατέπεσε μπροστά στα ευρωπαϊκά θεσμικά συστήματα: άξιζε αληθινά να δει κανείς τα μάτια των ανθρώπων των Βρυξελλών, όταν διάβαζαν τις νομικές ρήτρες αντι-διαπλοκής Ανατολικού τύπου...). Αλλά και τον πλέον υποκριτικό τρόπο - διότι όλοι την είδαμε την ταχύτατη επαναπροσέγγιση Μέσων-εξουσίας, με τον Μπαϊρακτάρη φρέσκο ακόμη στη μνήμη.
Πράξη τρίτη και φαρμακερή
Και φθάνουμε στο τώρα, ή μάλλον στην κρίση και τα απόνερά της. Και στη δια τροπολογίας Παρασκευή βράδυ/ψήφισης Τρίτη απογευματόβραδο στο θερινό τμήμα, με ήπια αδιαφορία του Τύπου (και βολικότατη απεργία των δημοσιογράφων, που έσβησε ακόμη και την υπόνοια δημόσιας συζήτησης) για ρύθμιση σε εντελώς νέα βάση της λειτουργίας των Μέσων.
Εδώ, πάλι έχουμε δύο παράλληλες θεσμικές παρεμβάσεις. Η πρώτη, με την επίκληση της -απολύτως πραγματικής, αληθινά ξεθεμελιωτικής- κρίσης στον Τύπο, κρίσης που έχει ξεπατώσει τον κόσμο των δημοσιογράφων αλλά και την όποια υπολειμματική οικονομικότητα των Μέσων, των επιχειρήσεων, δίνει κίνητρα εκεί που υπήρχαν απαγορεύσεις για τη (λειτουργική τουλάχιστον) συγκέντρωση στον χώρο. Είναι Αύγουστος και οι Βρυξέλλες ξεκαλοκαιριάζουν, όμως θα έχει χάζι να δει κανείς πάλι τα μάτια των «Ευρωπαίων» όταν θα διαβάζουν την εκδοχή Krisenkartell του νέου μας νόμου και θα αναλογίζονται τη συμβατότητα με τα «ευρωπαϊκά». Ας σημειωθεί ότι, σε μια πονηριά τυπικά ανατολίτικη (ο Χότζας συνέστησε στον φτωχό να βάλει μετά την αγελάδα και το γαϊδουράκι, και την κατσίκα και την κότα στο φτωχικό του: όταν πλέον έβγαλε την κότα, όλοι ανέπνευσαν με ανακούφιση!), απεσύρθησαν την τελευταία στιγμή διατάξεις-φυτίλι που θα διευκόλυναν απολύσεις δημοσιογράφων από τους υπό δημιουργίαν πολυ-Ομίλους Μέσων. Όμως, με δεδομένη την δημιουργία της απόλυτης μηντιακής ερήμου -και του κουρέματος εργασιακών δικαιωμάτων στην πράξη-, η πονηρία αυτή ελάχιστους έπεισε.
Η δεύτερη όμως παρέμβαση είναι και η ουσιαστική. Έγκειται στην πλήρη ανατροπή της διαφημιστικής/οικονομικής λειτουργίας: εφεξής η τιμολόγηση θα γίνεται απευθείας από το Μέσο προς τον διαφημιζόμενο (σωστότερα: από τους Ομίλους Μέσων, που με βάση τις διατάξεις υπέρ της συγκέντρωσης θα δημιουργήσουν «τα δικά τους» Media shops, ολιγοπωλιακής προσφοράς και τιμολόγησης διαφήμισης, από έντυπα, ηλεκτρονικά και διαδικτυακά Μέσα που θα συναλλάσσονται με τους διαφημιζόμενους ενιαία), και η είσπραξη των ποσών ομοίως. Ο διαφημιστής θα κληθεί να περιοριστεί πλέον σ' έναν ρόλο -περίπου- τεχνικού συμβούλου. Η οικονομική δύναμη θα έχει φύγει από τα χέρια των διαφημιστών, στους οποίους δεν «ανήκει».
Ακούγεται εξυγίανση, ή πάντως αντιστροφή μιας νοσηρότητας. (Μάλιστα θα προσθέσουμε, για να είμαστε σωστοί, ότι τα τελευταία χρόνια όπου η κρίση στέρεψε κάθε πόρο από τα Μέσα, τα διαφημιστικά Media shops είχαν υποπέσει στο γνήσιο έγκλημα να παρακρατούν τις πληρωμές που τους όφειλαν - φόρος διαφήμισης δεν υπάρχει προ πολλού, το αγγελιόσημο φθίνει παράλληλα με τη διαφήμιση προτού καταργηθεί...- τα οποία κυριολεκτικά πήγαιναν να πνιγούν. Η «τροπολογία της Παρασκευής» θα μπορούσε να θεωρηθεί κίνηση απόγνωσης των Μέσων υπ' αυτήν την έννοια).
Όμως, όπως είπαμε από την αρχή, το τι νομοθετήθηκε -χωρίς πολλές πολλές συζητήσεις και διαβουλεύσεις- έχει περιορισμένο ενδιαφέρον. Το τι (και πώς) θα εφαρμοσθεί έχει το πραγματικό ενδιαφέρον. Δύο βασικά ερωτήματα: Θα δημιουργηθούν (αν δηλαδή προλάβουν...) οι συσσωματώσεις Μέσων και θα λειτουργήσουν με τρόπο συντονιστικό για τη διαχείριση της διαφήμισης; Ή θα πάνε να αποκλείσουν όσα μικρότερα Μέσα δεν προσέλθουν/υποταγούν; Με άλλα λόγια, η δημιουργία δεσπόζουσας θέσης και η κατοχύρωσή της -αυτό κάνει ο Νόμος- θα φέρει και την κατάχρησή της; Και πώς θα λειτουργήσει το σύστημα στην πράξη; Διότι συνεχίζουν να υπάρχουν οι άνθρωποι, τα μεσαία και υψηλά στελέχη με τις ανάγκες συντήρησης των σπιτιών και των παιδιών και των πλεούμενων (και στα Μέσα και στην διαφημιστική αγορά και στο πολιτικό σύστημα...), διότι ποτέ δεν πρόκειται ο πολύπλοκος ρόλος του διαφημιστή να παραμεριστεί, αλλά και τα χρόνια που έρχονται υπόσχονται/απειλούν πολύ συναρπαστικές εκλογικές αναμετρήσεις, όχι;
Να κλείσω πάλι σ' έναν προσωπικό τόνο. Ισως το σημείωμα αυτό να γράφτηκε και για έναν άλλο λόγο: η συνδικαλιστική οργάνωση των καταταλαιπωρημένων πλέον δημοσιογράφων (η κοινή γνώμη αισθανόμαστε σαν να το χαίρεται αυτό!) έκρινε επάναγκες να κατακεραυνώσει τους διευθυντές των Μέσων, επειδή -λέει- δεν καλύφθηκε αρκετά από εφημερίδες και κανάλια η τόσο βαθιά μεταρρύθμιση της Τροπολογίας της Παρασκευής βράδυ. Δεν έχουν δίκιο. Ουδέποτε -ειλικρινά το καταθέτουμε- διευθυντικό στέλεχος ή/και ιδιοκτησία υποχρέωσε δημοσιογράφο, αποτελεσματικά, στο να σωπαίνει. Λυπάμαι που το λέω, αλλά τα μεσαία και πάνω στελέχη των Μέσων προπαντός αυτολογοκρινόμαστε, και γι αυτό πολύ μας αρέσει να δίνουμε προς τα έξω την εικόνα ότι «τα αφεντικά» ή «οι διευθυντές» μάς έχουν (περίπου) φιμωμένους. Η σημερινή ΕΣΗΕΑ, με ένα φάσμα αντιπροσώπευσης από την Μαρία Αντωνιάδου μέχρι τον Δημήτρη Τρίμη, από τους πιο έντιμους του συνδικαλιστικού χώρου (σοβαρά το λέμε: και εννοούμε πολλαπλά εντίμους), είναι κρίμα που το μόνο που βρήκαν να εισφέρουν ήταν μια ακόμη αδιέξοδη απεργία συν η μετάθεση της ευθύνης.
Ούτως ή άλλως το μέλλον θα δείξει.

Υποσημείωση: όλα τα παραπάνω, βέβαια, περιορισμένη πρακτική σημασία έχουν. Εφόσον η έναρξη ισχύος αυτών των διατάξεων πάει για καλοκαίρι του 2015 ουσιαστικά, οι εκλογές θα έχουν ήδη ή δεν θα έχουν γίνει. Αν έχουν γίνει και στην κυβέρνηση βρεθεί κάτι από ΣΥΡΙΖΑ θα ισχύσει το «πάτε να τα βρείτε μ' αυτούς». Αν εκλογές γίνουν και μείνει η σημερινή περίπου κυβερνητική ισορροπία, θα ισχύσει το «ελάτε να τα ξαναπούμε, να δούμε τι θα ισχύσει». Αν εκλογές δεν γίνουν -δηλαδή αν οι σημερινοί βγάλουν πρόεδρο της Δημοκρατίας- πάλι στην ουσία η ισορροπία στη δημόσια ζωή θα έχει αλλάξει: «ελάτε να τα ξαναπούμε, να δούμε τι θα ισχύσει».

Δευτέρα 11 Αυγούστου 2014

Το ακαταδίωκτο και το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους...

Κάτι συμβαίνει με το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους, κάτι... παράξενο και... επιβλαβές για το κοινωνικό σύνολο, τον πολίτη και τον φορολογούμενο. 

Να θυμίσω, πριν από μερικούς μήνες, ο Άρειος Πάγος με σχετική αποφαση έκρινε ότι τα μέλη μιάς γνωμοδοτικής επιτροπής με το βαρύγδουπο τίτλο Νομικό Συμβούλιο του Κράτους μπορούν να γνωμοδοτούν, όμως η γνωμοδότηση τους να μη... δεσμεύει κανέναν (ούτε τον υπουργό, ούτε τη δικαιοσύνη) ενώ ταυτόχρονα να διαθέτουν το ακαταδίωκτο!

Τότε είχα επισημάνει ότι είναι... απαράδεκτο σε μία δημοκρατία και ότι ακαταδίωκτο απέναντι του νόμου, δεν έχει ούτε ο πρόεδρος της δημοκρατίας ούτε ο πρωθυπουργός. Είχα... προφητεύσει πως αυτό θα είναι απαρχή στρεβλώσεων και... έκπτωσης δημοκρατίας με άμεσο αντίκτυπο στους θεσμούς. Δυστυχώς "έπεσα μέσα" στη δυσοίωνη πρόβλεψή μου. 

Το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους γνωμοδότησε οτι οι ελεγκτές, για φορολογικές παραβάσεις, μπορούν να εισβάλλουν μέσα σε σπίτια πολιτών,  δίχως τις προυποθέσεις του άρθρου 9 του Συντάγματος που λέει ότι

"Η κατοικία του καθενός είναι άσυλο. Η ιδιωτική και οικογενειακή ζωή του ατόμου είναι απαραβίαστη. Καμία έρευνα δέν γίνεται σε κατοικία, παρά μόνο όταν και όπως ορίζει ο νόμος και πάντοτε με τήν παρουσία της δικαστικής εξουσίας" Aλλά και ο κώδικας ποινικής δικονομίας περιγράφει ξεκάθαρα τον τρόπο που εκδίδεται ένταλμα έρευνας της οικίας, τις ώρες που επιτρέπεται να γίνει η έρευνα και φυσικά πάντοτε παρουσία εισαγγελέα ή δικαστικού αντιπροσώπου όταν αυτός κωλύεται κτλ.

Πληρώνουμε λοιπόν οι πολίτες και φορολογούμενοι, τα μέλη του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, τεράστιους μισθούς (γιατί είναι και  υψηλόμισθοι και προνομιούχοι σε ότι αφορά το...ακαταδίωκτο) για να μας πουν ότι πρέπει να καταργηθεί το οικογενειακό άσυλο! Μα, αυτό το θεμελιώδες δικαίωμα υπάρχει στο δυτικό πολιτισμό από τον 18ο αιώνα ως αποτέλεσμα του διαφωτισμού και της αναγέννησης (και εξόδου από τον... μεσαίωνα)

Όμως αυτά κι άλλα χειρότερα συμβαίνουν, όταν επιτρέπεις σε κάποιους να διαθέτουν το ακαταδίωκτο. Σε επόμενη γνωμοδότησή τους θα σου πουν, ότι προτείνουν να καταργηθεί το... Σύνταγμα (στην προκειμένη περίπτωση το άρθρο 9).

Ζούμε λοιπόν σε ολοκληρωτικό καθεστώς, χωρίς τις βασικές αρχές του κράτους δικαίου! Ο οποισδήποτε εφοριακός μπορεί να κάνει "ντου" στο σπίτι μας, όποτε του καπνίσει. Ευτυχώς όμως που και οι πολίτες γνωμοδοτούν, έστω και χωρίς το ακαταδίωκτο. Στις επόμενες εκλογές...

Το παλιότερο κείμενο: Ahttp://melinakarapanagiotidou.blogspot.gr/2013/11/blog-post_1699.html#.U-kbrhbY5hA

Πέμπτη 7 Αυγούστου 2014

O συντονιστής του κυβερνητικού έργου, ο ΕΝΦΙΑ και τα σχόλια(να)...



Κάθε φόρος ενέχει κίνδυνο αδικίας. Κάθε φόρος ακινήτου χωρίς πρόσοδο ενέχει μεγάλο κίνδυνο αδικίας . Όταν επεμβαίνει ο ίδιος ο Πρωθυπουργός και διορθώνει περιττεύουν τα σχόλια. Ας μη ξεχνάμε όμως: όταν η φιλελεύθερη Κεντροδεξιά επιβάλλει φόρους, το κάνει , επειδή δεν μπορεί διαφορετικά. Όταν μπορεί, τους ξεκάνει. Οι κκ Γλεζος και Ταακαλώτος όμως μας υπενθυμίζουν συνεχώς, οτι για τους νεοκομμουνιστές και την ριζοσπαστική αριστερά η δήμευση της περιουσίας είναι δόγμα. Το πιστεύουν.
  • Μυλώσης Νικόλαος ΜΗΠΩΣ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΕΧΕΙ ΗΔΗ ΖΗΤΗΣΕΙ ΚΑΙ ΠΑΡΑΙΤΗΣΕΙΣ? ΓΙΑΤΙ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ Η ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΝΑ ΑΠΟΛΟΓΕΙΤΑΙ ΚΑΙ ΤΟ ΠΑΣΟΚ ΝΑ ΕΠΩΦΕΛΕΙΤΑΙ ΟΤΙ ΧΑΡΙΝ ΑΥΤΟΥ ΕΠΙΒΑΛΛΟΝΤΑΙ ΟΙ ΟΠΟΙΕΣΔΗΠΟΤΕ ΔΙΟΡΘΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΕΛΑΦΡΥΝΣΕΙΣ?
  • Δημητρης Βασιλειαδης καλησπέρα.το θέμα είναι κ. Βαρτζόπουλε ότι κάποιοι έχουν πανικοβάλει άδικα τον κόσμο και έχουν εκθέσει την κυβέρνηση,επιβάλλετε άμεση απομάκρυνση αυτών που ευθύνονται για αυτό το λάθος!!!
  • Σάκης Μουμτζής Κύριε Βαρτζοπουλε όταν πληρώνω εξοντωτικούς φόρους ουδολως με ενδιαφέρει εάν είναι φιλελεύθερης ήσοσιαλιστικης προελευσεως .Πολυ δε περισσότερο όταν η υπερφορολόγηση των πολιτών γίνεται για να διατηρηθεί αλώβητο το πελατειακό κράτος.Μη δικαιολογείτε τα αδικαιολόγητα!!!
  • Κατερίνα Γεωργιάδου ΘΑ ΖΗΤΗΣΩ ΣΥΓΝΩΜΗ ΕΚ ΤΟΝ ΠΡΟΤΕΡΩΝ ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΡΟΠΟ ΠΟΥ ΓΡΑΦΩ ΚΑΙ ΤΟΝ ΤΟΝΟ ΚΑΙ ΚΑΠΟΙΟΥΣ ΘΑ ΦΑΝΕΙ ΛΑΙΚΙΣΜΟΣ.ΜΑ ΕΙΜΑΙ ΛΑΟΣ ΚΑΙ ΜΕ ΤΑ ΛΙΓΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ ΠΟΥ ΕΧΩ ΜΑΘΕΙ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΕΧΩ ΤΕΛΕΙΩΣΕΙ ΚΑΠΟΙΟ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟ Η ΑΓΓΛΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΜΟΥ ΛΥΣΕΤΕ ΤΗΝ ΑΠΟΡΙΑ ΜΟΥ .ΠΟΙΑ ΜΥΑΛΑ ΠΡΟΕΔΡΕ ΣΚΕΦΤΟΝΤΑΙ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΠΟΥ ΤΣΑΛΑΠΑΤΑΝΕ ΤΗΝ ΠΕΡΙΦΑΝΕΙΑ ΜΑΣ ΕΞΟΝΤΩΝΟΝΤΑΣ ΤΟΥΣ ΗΛΗΚΙΩΜΕΝΟΥΣ ΤΟΥΣ ΝΕΟΥΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΟΥΣ ΣΕ ΗΛΙΚΙΑ ΕΛΛΗΝΕΣ .ΔΕΝ ΘΥΜΑΤΑΙ ΚΑΝΕΝΑΣ ΤΟ ΟΥΚ ΑΝ ΛΑΒΕΙΣ ΠΑΡΑ ΤΟΥ ΜΗ ΕΧΟΝΤΟΣ.ΕΣΕΙΣ ΕΙΣΤΕ ΑΡΙΣΤΟΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΜΑΣ ΚΑΙ ΓΝΩΡΙΖΕΤΑΙ ΚΑΙ ΤΟΝ ΨΥΧΙΣΜΟ ΤΗΣ ΜΑΖΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΑΤΟΜΟΥ ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΤΑ ΑΝΤΙΚΑΤΑΘΛΗΠΤΙΚΑ ΠΟΥ ΚΑΤΑΝΤΗΣΑΝ ΤΟ ΛΑΟ ΝΑ ΠΕΡΝΕΙ ΚΑΙ ΚΑΠΟΤΕ ΕΙΧΑΝ 0% ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΩΡΑ ΕΧΟΥΝ 50% ΚΑΙ ΔΕΝ ΥΠΕΡΒΑΛΩ.ΣΗΜΕΡΑ ΖΗΤΗΣΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΦΟΡΙΑ ΔΙΑΚΑΝΟΝΙΣΜΟ ΚΑΙ Η ΔΙΕΥΚΟΛΙΝΣΗ ΠΟΥ ΜΟΥ ΕΓΙΝΕ ΗΤΑΝ 3ΗΣ ΔΟΣΕΙΣ ΤΩΝ 680Ε ΟΤΑΝ Η ΣΥΝΤΑΞΗ ΕΙΝΑΙ 9ΟΟ Ε ΣΤΗ ΔΙΚΗ ΜΟΥ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΠΩΣ ΔΙΝΟΝΤΑΙ ?ΙΣΩΣ ΝΑ ΝΟΜΙΖΕΤΕ ΟΤΙ ΓΡΑΦΩ ΕΚΤΟΣ ΘΕΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑ ΤΟ ΡΕΖΟΥΜΕ ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ .ΓΙΑ ΟΠΟΙΟΥΣ ΘΕΛΟΥΝ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ ΝΑ ΜΑΘΟΥΝ ΤΗΝ ΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΜΟΥ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΟΥΣ ΛΕΩ ΓΙΑΤΙ ΕΣΕΙΣ ΜΕ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΠΟΛΥ ΚΑΛΑ ΑΝΗΚΩ ΣΤΗ ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΤΟΥ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΔΕΝ ΨΗΦΙΣΑ ΣΑΜΑΡΑ ΔΕΝ ΘΑ ΨΗΦΙΣΩ ΔΕΝ ΤΟΝ ΕΜΠΙΣΤΕΥΟΜΑΙ .ΦΥΣΙΚΑ ΔΕΝ ΨΗΦΙΣΑ ΚΑΝΕΝΑ ΑΛΛΟ ΚΑΡΑΓΚΙΟΖΗ ΠΟΥ ΟΛΑ ΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΖΗΤΙΑΝΕΥΑΝ ΣΤΗΝ ΠΟΡΤΑ ΜΟΥ ΚΑΙ ΕΓΩ ΤΟΥΣ ΒΟΗΘΟΥΣΑ .ΜΕ ΜΕΓΑΛΗ ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΣΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ ΣΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟ ΛΥΠΑΜΑΙ ΔΕΝ ΕΛΠΙΖΩ ΔΕΝ ΘΑ ΕΡΘΕΙ Η ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΠΡΟΚΕΙΤΕ ΝΑ ΜΑΣ ΛΥΣΟΥΝ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΜΑΣ ΔΕΣΑΝ.ΕΓΩ ΕΙΜΑΙ ΑΝΕΡΓΗ ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ 2 ΧΡΟΝΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΟΥ ΚΑΜΑΡΩΝΟΥΝ ΤΑ ΠΤΥΧΙΑ ΤΟΥΣ .ΔΕΝ ΞΕΡΩ ΑΝ ΚΟΙΜΑΣΤΕ ΤΑ ΒΡΑΔΙΑ ΗΣΥΧΑ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΟΜΩΣ ΔΕΝΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΚΟΙΜΗΘΟΥΝ
  • George Markopoulos Αγαπητέ κύριε Δημητρης Βαρτζοπουλοςαντιλαμβανομαι την προσπάθεια να πετάξετε την  σε άλλο γήπεδο αλλά θα πρότεινα να ασχοληθείτε με το πώς το κόμμα για το οποίο εργάζεστε θα εφαρμόσει την ιδεολογία του Φιλελευθερισμου και του υγιούς καπιταλισμού τον οποίο κανονικά η κρατικιστικη κυβέρνηση θα έπρεπε να υλοποιήσει. Πιστέψτε με οι Έλληνες πολίτες γνωρίζουν τι εστί ΣΥΡΙΖΑ απλά νόμιζαν ότι γνώριζαν και τι εστί ΝΔ.
  • Ioannis Kamilalis ρΕ δημητρ τι επαθεσ ...φοβασια για το τελος, εχεισ επαγγελμα για την επομενη μερα και απο τα καλυτερα...
  • Κατερίνα Γεωργιάδου ΚΥΡΙΕ ΙΩΑΝΝΗ ΑΠΟ ΤΑ ΠΙΟ ΠΡΟΣΟΔΟΦΟΡΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΑ
  • Δημητρης Βασιλειαδης Να σημειωθεί ότι,το ακατάσχετο της πρώτης κατοικίας δεν ισχύει για οφειλές στην εφορία,ισχύει μόνο για οφειλές σε τράπεζες !!!με οφειλόμενο ποσό πάνω από 500 ευρώ μπορεί να σου κατάσχει το δημόσιο την πρώτη κατοικία !!!!!
  • Panos Efstathiou Ετσι ειναι!! Δεν χρειάζονται περισσότερα σχόλια!!!ο
  • Mixalis Sarafis οι νεοκομμουνιστες μπορει να εχουν δογμα την δημευση αλλα δεν θα περισεψει τιποτε απο σας για να δημευσουν
  • ΓΙΩΡΓΟΣ ΖΑΡΚΑΔΑΣ Συναδελφε δεν μας νοιαζει η ρυθμιση..την καταργηση της φορολογιας επι της ιδιοκτησιας θελουμε.αλλωστε οταν τα αποκτησαμε φορους στο κρατος πληρωσαμε.
  • Νίκος Βασιλειάδης Τα σπίτια μας τα χρυσοπληρώσαμε στο Κράτος πολλές φορές μέχρι σήμερα. Οταν επιβάλλεις φόρο στην ιδιοκτησία δεν διαφέρεις από τους Οθωμανούς και την τακτική τους στα 400 χρόνια σκλαβιάς της πατρίδας μας. Η αλήθεια είναι αυτή και όλα τα άλλα είναι προφάσεις εν αμαρτίαις

 
Μελίνα Καραπαναγιωτίδου - Δημοσιογράφος